Privacyverklaring

Privacyverklaring FidesWonen

Deze privacyverklaring is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens door Wooncorporatie FidesWonen (hierna: "FidesWonen").

Waarborgen van privacy en vertrouwelijkheid van informatie
Voor FidesWonen is het waarborgen van de privacy en de vertrouwelijkheid van informatie essentieel. FidesWonen spant zich in om de bescherming en het correcte gebruik van uw persoonsgegevens, zoals uw naam, adres en rekeningnummer, te waarborgen. In deze privacyverklaring kunt u lezen op welke wijze FidesWonen uw persoonsgegevens verwerkt en beschermt.

Verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens
Indien u gebruik wilt maken van de diensten van FidesWonen, is het noodzakelijk dat bepaalde persoonsgegevens van u worden verwerkt. Denk hierbij aan de gegevens die noodzakelijk zijn om de huurovereenkomst uit te voeren.

Doeleinden van de verwerking
FidesWonen verzamelt persoonsgegevens met als doel het verhuren, onderhouden, renoveren, bouwen en verkopen van woningen. Uw persoonsgegevens worden in beginsel alleen gebruikt door FidesWonen. Categorieën persoonsgegevens
Bij FidesWonen worden de volgende algemene persoonsgegevens verwerkt: naam, adres, woonplaats, geslacht, geboortedatum, nationaliteit, burgerlijke stand, huishoudsamenstelling en contactgegevens als e-mailadres en telefoonnummer en betalingsgegevens zoals bankgegevens. FidesWonen verwerkt de volgende bijzondere gegevens: inkomensgegevens (dit kan een inkomensverklaring van de Belastingdienst zijn of een salaris- of uitkeringsspecificatie).

Grondslag voor gegevensverwerking
FidesWonen verwerkt uw persoonsgegevens met name ter uitvoering van de huurovereenkomst, of op grond van een wettelijke verplichting. In mindere mate worden persoonsgegevens verwerkt op basis van een gerechtvaardigd belang van FidesWonen, of op basis van verkregen toestemming van de betrokkene.

- Overeenkomst: Voor het verhuren van een woning wordt een huurovereenkomst opgesteld tussen de huurder en FidesWonen. Om deze overeenkomst goed uit te kunnen voeren, is de verwerking van bepaalde persoonsgegevens noodzakelijk.
- Wettelijke plicht: FidesWonen verwerkt tevens uw persoonsgegevens indien dit nodig is ter voldoening aan wettelijke verplichting die op FidesWonen rust.
- Gerechtvaardigd belang: Indien FidesWonen een zwaarder gerechtvaardigd belang heeft dan uw privacybelang, is FidesWonen gerechtigd uw persoonsgegevens in die situatie te verwerken. Denk hierbij aan het verwerken van persoonsgegevens om bijvoorbeeld woonfraude, overlast en hennepteelt te bestrijden.
- Toestemming: Als FidesWonen persoonsgegevens wil verwerken, maar deze verwerking valt niet onder een van bovengenoemde grondslagen, zal FidesWonen uw toestemming vragen voordat FidesWonen de persoonsgegevens gaat verwerken.

Delen en doorgifte van persoonsgegevens
FidesWonen kan uw persoonsgegevens delen met organisaties die worden ingeschakeld bij de uitvoering van de huurovereenkomst. Zo kan bijvoorbeeld een aannemer worden ingehuurd om reparaties aan de woning uit te voeren. Deze ingeschakelde organisaties krijgen slechts toegang tot de persoonsgegevens die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van hun taak, zoals uw adres of eventueel een telefoonnummer.

FidesWonen maakt gebruik van softwareprogramma's om haar werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. De leveranciers van deze softwareprogramma's hebben toegang tot persoonsgegevens. Om de rechtmatige verwerking door deze leveranciers te kunnen waarborgen, heeft FidesWonen verwerkersovereenkomsten afgesloten met deze leveranciers.

In bepaalde situaties kunnen persoonsgegevens gedeeld worden met de politie of zorginstellingen, om bijvoorbeeld woonoverlast of fraude aan te pakken.

FidesWonen verkoopt geen persoonsgegevens aan derden. Ook zal FidesWonen geen persoonsgegevens die u haar verstrekt aan derden doorgeven ten behoeve van hun direct marketing doeleinden.

Bewaartermijn
FidesWonen waarborgt dat uw persoonsgegevens niet langer bewaard worden dan nodig is in het kader van de dienstverlening, tenzij het bewaren van uw persoonsgegevens noodzakelijk is ter voldoening aan een wettelijke bewaarplicht of u vraagt om verwijdering van uw persoonsgegevens.

Beveiliging en integriteit van gegevens
FidesWonen heeft een beveiligingsbeleid opgesteld en maatregelen geïmplementeerd ter bescherming van persoonsgegevens tegen ongeautoriseerd verlies, misbruik, wijziging of vernietiging. De toegang tot uw persoonsgegevens zal strikt worden beperkt tot degenen die namens FidesWonen betrokken zijn bij de verlening van diensten aan u of die anderszins binnen de kaders van de privacywetgeving daartoe geautoriseerd zijn. De individuen die toegang hebben tot de persoonsgegevens zijn verplicht om de vertrouwelijkheid van dergelijke informatie te handhaven.

Rechten van de betrokkene
Op grond van de AVG heeft u als betrokkene verschillende rechten. FidesWonen vindt het belangrijk dat u deze rechten kunt uitoefenen. U kunt een beroep doen op een van onderstaande rechten door een e-mail of een brief te sturen of een verzoek te doen aan de balie op ons kantoor. U heeft de volgende rechten:
- Recht van inzage: u heeft het recht om inzage te verkrijgen in de door FidesWonen over u verwerkte
persoonsgegevens;
- Recht op rectificatie: u heeft het recht op rectificatie van u betreffende onjuiste persoonsgegevens;
- Recht op gegevenswissing: u heeft het recht op wissing van u betreffende persoonsgegevens indien FidesWonen deze niet langer nodig heeft voor het doel waarvoor ze werden verwerkt;
- Recht op beperking van de verwerking: indien de juistheid van de verwerkte persoonsgegevens wordt betwist, de verwerking onrechtmatig is, FidesWonen de persoonsgegevens niet langer nodig heeft voor de verwerkingsdoeleinden of u bezwaar heeft gemaakt tegen de verwerking, heeft u recht op beperking van de verwerking. Dat wil zeggen dat de persoonsgegevens dan (tijdelijk) niet verwerkt of gewijzigd mogen worden;
- Recht op overdraagbaarheid van de gegevens: u kunt verzoeken om alle u betreffende persoonsgegevens door FidesWonen over te laten dragen aan een andere organisatie;
- Recht van bezwaar: u kunt bezwaar maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens door FidesWonen. Bij een dergelijk verzoek zal FidesWonen de verwerking van de persoonsgegevens staken, tenzij er gerechtvaardigde gronden zijn die zwaarder wegen dan uw belangen;
- Recht niet te worden onderworpen aan geautomatiseerde verwerking: u heeft het recht niet te worden onderworpen aan een uitsluitend op geautomatiseerde verwerking gebaseerd besluit waaraan voor u rechtsgevolgen zijn verbonden, zoals bijvoorbeeld profilering.

Contact Mocht u nog bezwaren, een vraag of een opmerking hebben dan kunt u contact opnemen via privacyfideswonennl of bellen met 0187-890400.

Klachten
FidesWonen vindt het belangrijk om tevreden klanten te hebben. Ook al doen wij er alles aan om dit na te streven, kan het voorkomen dat u als klant niet tevreden bent. Het is mogelijk om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens, indien het gaat om de bescherming van persoonsgegevens. Dit kan via: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/contact-met-de-autoriteit-persoonsgegevens/tip-ons

Wijzigingen
FidesWonen behoudt zich het recht voor om wijzigingen in deze privacy verklaring aan te brengen. Eventuele wijzigingen blijven binnen de grenzen van de AVG. Om goed op de hoogte te blijven van de manier waarop wij met uw persoonsgegevens omgaan, raden wij u aan om deze verklaring regelmatig te raadplegen, bijvoorbeeld wanneer u nieuwe persoonsgegevens doorgeeft. De doeleinden hieronder zijn gebaseerd op lijstjes die andere corporaties in hun privacyverklaring hebben opgenomen. Nog even checken of dit lijstje volledig is. Categorieën gegevens kan nog worden aangepast als verwerkersregister aangevuld wordt. Deze zin hoort er juist wel in, behalve als het zo is dat we ook info krijgen van bijv. overheidsinstanties, dan moet dat worden vermeld.