Nieuwsbericht

Oudeland verder vernieuwd

Publicatiedatum: 15-10-2013

28 appartementen in twee complexen

Op uitnodiging van FidesWonen hebben Tweede Kamerlid Barbara Visser (VVD) en wethouder Koningswoud op deskundige wijze een eerste bouwelement geplaatst voor de bouw van twee appartementencomplexen op de locatie Oudeland in Sommelsdijk. In april van dit jaar zijn al 14 appartementen opgeleverd. Nu was het de beurt aan de bouwstart van de volgende 28, die naar verwachting nog voor de bouwvakvakantie van 2014 zullen worden opgeleverd. Directeur-bestuurder van FidesWonen, Gert-Jan van der Valk, was blij dat deze twee complexen nog gebouwd kunnen worden. Door diverse heffingen (bijvoorbeeld de verhuurdersheffing) staan de investeringsmogelijkheden van corporaties in Nederland en ook van FidesWonen de komende jaren fors onder druk. Dit terwijl er nog grote opgaven liggen in onze dorpskernen op Goeree Overflakkee, aldus Van der Valk.

Werkbezoek Tweede Kamerlid

In aanloop naar het plaatsen van het eerste bouwelement op Oudeland organiseerde FidesWonen een informatieve bijeenkomst met Tweede Kamerlid Barbara Visser, wethouder Koningswoud en de bestuurders van Woningbouwfederatie Goeree-Overflakkee. ’s Morgens werd in een ‘tour Goeree-Overflakkee’ zichtbaar gemaakt wat de vier eilandelijke corporaties realiseren en waartoe zij in staat zijn. Of dat nu Ebbe en Vloed is, Zweedse woningen, centrumplan Ooltgensplaat, seniorenwoningen in Den Bommel, CPO project in Middelharnis, Oudeland in Sommelsdijk, eengezinswoningen en startersappartementen in Middelharnis, Hart van Dirksland, seniorencomplex Westvoorne in Goedereede… het is teveel om op te noemen. Voor mevrouw Visser werd tijdens de rondrit duidelijk dat de corporaties een grote rol hebben in dorpsvernieuwing. Zoeken naar nieuwe vormen van wonen, wonen en zorg en het verbeteren van de leefomgeving is daarbij nodig. De huidige ontwikkelingen en besluiten van het kabinet (met steun van de 1e en 2e Kamer) hebben grote invloed op de betaalbaarheid van de huren en op de investeringskracht van de corporaties op Goeree-Overflakkee. De verhuurdersheffing, voor de corporaties meer een huurdersbelasting, is daarbij een grote boosdoener. Ook de saneringsheffing die corporaties moeten afdragen voor collega-corporaties die er een potje van hebben gemaakt, drukt enorm op de financiële armslag van de corporaties. Dit terwijl alle corporaties op Goeree-Overflakkee altijd hebben gefunctioneerd als ‘pure’ sociale volkshuisvesters.

Kerntaken sociale woningbouw

Mevrouw Visser stelt in haar toespraak voorafgaand aan de officiële handeling duidelijk dat zij vindt dat sociale woningbouw noodzakelijk is voor die mensen die een woning niet op eigen kracht kunnen betalen. “Corporaties moeten terug naar hun kerntaken en transparant zijn over wat ze doen, voor wie ze het doen en welke kosten er mee gemoeid zijn.”, aldus Visser. Daarbij complimenteert zij de vier eilandelijke corporaties omdat zij de afgelopen jaren zich allemaal gericht hebben op deze kerntaak.

Na Barbara Visser neemt wethouder Koningswoud het woord namens gemeente Goeree-Overflakkee. Ook hij refereert aan de overheidsmaatregelen waardoor de corporaties in de toekomst veel minder kunnen gaan bouwen. Daarbij spreekt hij zijn dank uit aan FidesWonen voor de goede samenwerking en de tegemoetkoming aan overheidsmaatregelen voor de bouw van bijvoorbeeld levensloopbestendige woningen.

Het gezelschap spoed zich na het officiële gedeelte door de stromende regen naar de bouwlocatie, waar een prefab bouwelement wacht om op de juiste plaats gelegd te worden. Barbara Visser, Piet Koningswoud en Gert-Jan van der Valk zetten eerst hun handtekening op deze funderingsbalk, waarna het Tweede Kamerlid vakkundig de kraan bestuurt om deze op de juiste plaats in de fundering te leggen.

 

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden